Fem år er gået siden danskerne sidst fik en sending nye sange fra Kim Larsen & Kjukken. Det er den længste pause fra nye udgivelser i Kim Larsens lange karriere, og at dømme efter resultatet ’Øst for Vesterled’, der nu ligger klar, har pausen været velgørende, og der er en sejlivet selvsikkerhed og et mod til at konfrontere livet og dets skrøbelighed på godt og ondt i sangene. Sange, der heldigvis oftest byder udfordringer og prøvelser trods med et skævt, lille smil.Kim Larsen

Om albummets sange

Stativ Stakit Kasket

Vi kører i en tur i den gamle skramlekasse af en sæbekassebil til barndommens land, hvor poesi ikkevar noget ophøjet og fornemt, men noget man kunne lege med – ’Stativ stafet kasket’. Med gnister i guitarernes friktion mod kørebanen og Larsen selv som markedspladsopråber fra en fortid, som pludselig ruller op helt herop i nutiden. 

Moder jord

Klassisk popsang fra Kim Larsen, som allerede er blevet luftet omkring ’Øst for Vesterled’ og mange andre lokaliteter på den sidste turne gennem det danske land. Siden dengang er tiderne ikke just blevet mere fremkommelige for Moder Jord og hendes beboere – os. Så den melankolske og melodisk stærke hyldest er mere på sin plads end nogensinde.

Hvad mon de siger

Fin lille eftertanke til fremtiden. KimLarsen & Kjukken lufter her ud i en lille ballade med lidt filosofi, tilsat smukt herrekor og overvejelser om, hvordan man vil se på os med vores tro, stenalderbiler og noget sågammeldags som bøger ad åre. En bagatel med vokseværk herfra og tilbage til fremtiden.

Vinternat

Sangens hovedperson vandrer ud i den ensomme vinternat. En lille perle om livets og kærlighedens cyklus, der spankulerer ind i varmen til livets buldrende pejs som en stolt rocksang flankeret af velklingende guitarer.

Den lige vej

Det helt store favntag med livet og den død, som selv ikke de bedste spillemænd kan spille sig fra. Ærligt, nøgternt og personligt, men selvfølgelig også med et skævt smil: ’Når mit regnskab det skal gøres op/tror jeg nok Vor Herre får en prop’

En gammeldags mand

Kim Larsen har besunget tidernes gang og sædernes forfald mange gange før – men vist aldrig med et så humoristisk og elegant vrid som her, hvor forgængeligheden dog også stikker sit sande ansigt frem.

Nostalgi

Nostalgi kan også være optimistisk i en dejlig popsang som den her. Sangen er en indlysende opfordring til at tage endnu en dans i Dansetten, som sangens hovedperson ser tilbage på gennem sin gamle scrapbog. Sangen lyder som et af de hjertesuk, vi alle ind i mellem må slippe, når tankerne helt af sig selv søger tilbage. 

All the Things We Said

Der er næsten tale om en musikalsk opdatering af ’Kvinde min’, tilsat en prægtig, ublufærdig musikalsk hyldet af ingen ringere end The Beatles. Og Kim Larsen 

Kongen er død

Dramatisk, teaterpræget vise med fuldt fræs på kazooen omden vellidte, humane konge, der selv grinede højest ’når vittighedstegnerne de sværtede ham til’, men som alligevel måske fældede en tåre bag den lukkede dør..

Fri som en fugl

Kjukken rocker stilfuldt i en kontrolleret offensiv på denne fine hyldest til fantasien,der svarer igen på bomber, konflikter og død ved at konstatere: ’De kan alligevel aldrig ramme din sjæl’. 

Damen inde ved siden af

Tressernes musik er en evig inspirationskilde for Kim Larsen. Således også her i hyldesten til den frøken Petersen, der engang gjorde den unge nabosøn helt ør af jalousi og begær og som stadig indtager gaden i ’stiletter og gangstativ’. En liftlig hyldest til kvinden i alle drenges drømme og en musikalsk hilsen til tressernes beatmusik.

på engelsk som helt tilbage på Gasolin’-klassikerne This Is My Life og Twilight Birds

Stille Og Roligt

Musikalske hilsner til Buddy Holly, George Michaels Faith og et listigt sideblik på Larsens egen klassiker Blip Båt. Kim Larsen formår igen at indfange livets store spørgsmål i helt enkel musik, der swinger og svajer som en af landevejens riddere, der endelig rammer en anstændig bar.