Muhammed-krisen: »Et skridt tilbage for ytringsfriheden «


I morgen er det to år siden, at Muhammed-tegningerne blev trykt, og Berlingske har taget temperaturen på effekten i Mellemøsten. Krisen har gjort ondt værre i adskillige lande og givet ytringsfrihed et dårligt ry. Men der er også lyspunkter: Krisen har skabt en ny dynamik.

Verden over skabte de danske muhammedtegninger vrede blandt muslimer. Som her i Pakistans hovedstad Islamabad 10. februar 2006, hvor Dannebrog blev brændt af.

Verden over skabte de danske muhammedtegninger vrede blandt muslimer. Som her i Pakistans hovedstad Islamabad 10. februar 2006, hvor Dannebrog blev brændt af.


JERUSALEM: For halvandet år siden traf den jordanske avisredaktør Jihad Momani en beslutning, der drastisk skulle ændre hans liv. Chefredaktøren valgte at trykke tre af de danske Muhammed-tegninger i sin avis Shihan ledsaget af en opfordring, der lød: »Verdens muslimer, vær rimelige«.

Det modige skridt kostede ham jobbet som chefredaktør. Og en retssag, der fortsat verserer og ultimativt kan føre til en fængselsdom eller dødsstraf. I mellemtiden har Jihad Momani også mistet sin familie; han blev nødt til at sende sine børn til Canada, fordi chikanen mod dem blev livstruende.

Karikaturtegningerne af profeten Muhammed blev for første gang offentliggjort i Jyllands-Posten for to år siden. I første omgang uden den store virak, men efter få måneder satte furoren ind. Den danske ambassade i Syrien og konsulatet i Libanon blev sat i brand. Demonstranter blev massakreret til døde. Og Danmark og danske produkter blev lagt for had fra Damaskus til Casablanca.


I mellemtiden har vi vist alle været der; til middagen eller mødet, hvor selv gamle venner eller nær familie omtrent kom op at slås over Muhammed-tegningerne.

Var karikaturerne et tåbeligt teenage- agtigt stunt, et slag for ytringsfriheden, som vil bære frugt på sigt? Eller udhulede de den ytringsfrihed, vi allerede har? Berlingske har i interviews og møder i Mellemøsten forsøgt at spore, hvad effekten af Muhammed-krisen er i regionen her to år senere.

Reklamer