SalvaSalvador Dalidor Felipe Jacinto Dalì Y Domenech blev født i Figueres, i fyrstendømmet Catalonien, som hører under Spanien, den 11. maj 1904. Byen, som ligger blot 16 km fra den fransk/spanske grænse, ligger for foden af Pyrenæerne. Dalí blev helt fra barns ben opmuntret til at udfolde sine kunstneriske evner bl.a. af familien Pichot, som han tilbragte en stor del af sin tid sammen med. Som 13 årig begyndte Dalí at male impressionistisk og eksperimentere med forskellige stilarter, i det atelier, som hans far havde foræret ham. 

Dalí studerede tegnekunst, og blev i de tidlige 20’er optaget på San Fernando kunstakademi i Madrid hvor han mødte – og blev gode venner med – digteren Federico García Lorca og filmmageren Luis Buñuel. Dalí, der aldrig havde været et akademisk vidunder, fik i starten ikke megen opmærksomhed, men da han begyndte at eksperimentere med kubismen blev han hurtigt vellidt blandt de medstuderende. 

I 1925 havde Dali en soloudstilling i Barcelona. I 1926 blev han skandaløst smidt ud af akademiet, da han nægtede at tage den sidste mundtlige afgangseksamen. Dali, der havde fået til opgave at snakke om Raphael, erklærede at han vidste mere om emnet end hans censorer, hvorfor han ikke så nogen grund til at redegøre for emnet. Dali blev herefter permanent udvist.

Dali modtog dog hurtigt international anerkendelse, da han i 1928 udstillede på Carnegie internationale udstilling i Pittsburg med maleriet ’Kurv med brød’. Nærværende billede er nu udstillet på Salvador Dalí museet, St. Petersburg samling. 

I 1929 mødte Dali den unge russiske Helena Ivanovna Diakonova, kendt som Gala, der senere skulle blive hans hustru og som var en vigtig faktor for Dali’s livslange succes. 

Samme år blev Dalí medlem af den parisiske surrealistiske bevægelse ’Surrealistgruppen for forfattere og malere’, der var Selvportrætstartet af den tidligere dadaist Andre Breton. Dalí blev snart viklet ind i den kontroversielle kunst og i denne periode lavede han nogle af de værker, som gjorde ham til en af de ledende repræsentanter indefor surrealisme, som The great masturbator, The Spector of sex appeal, The Lugubrious game, og The Persistens of memory. 

Dali’s forhold til sin familie var dog noget anstrengt, så da han blev medlem af den parisiske bevægelse blev de rasende og beskyldte ham for at ’spytte med stolthed på sin mors ansigt’, at han oven i købet indgik ægteskab med Gala som på daværende tidspunkt stadig var gift med den franske poet Paul Eluard, gjorde at Dali blev smidt ud hjemmefra og parret flyttede til Paris. 

Hvor end Dali var, vakte han opsigt og ikke altid på den positive måde. Snart blev Dali en leder blandt surrealisterne og skabte et utal af værker. Men i 1934, da Dali offentliggjorde sin betagelse og fascination af Adolf Hitler, blev han smidt ud af bevægelsen. Men det stoppede ikke Dalí, som fortsatte med at lave brillante eksempler på surrealistisk kunst mange årtier endnu.

I slutningen af 30’erne længtes Dali efter forandring og nytænkning. Dali og Gala flyttede til USA et par år, hvor hans realistiske, men noget drømmeagtige malerier blev en kæmpe succes. Under sit ophold i USA skrev Dalí bogen: ’Salvador Dalí’s hemmelige liv’. I 40’erne lavede han vigtige værker som: Soft self portrait with fried bacon, Basket of bread, Leda atomica og The madonna of portlligat. Han var nu blevet en af de mest populære malere og flyttede, i 1948, tilbage til Spanien. Under 1950’erne og 1960’erne, kom religion, historie og videnskab, til at fylde en del i hans temaer i hans værker, mange af dem i større format. Det var i disse årtier, han malede de berømte værker som, Christ of St. John of the Cross, Galatea of the Spheres, Corpus Hipercubus, The Discovery of America by Christopher Columbus og The Last Supper.

ITeatro Museo 1974 åbnede Dali sit eget ’Teatro Museo’ i Figueras, hvilket har en stor del af hans værker hængende. Fra begyndelsen af hans tid som maler, hen over kreationer fra hans surrealistiske skole, til værker fra hans sidste perioder. 

Efter i mange år, at have boet i Portlligat, flyttede Dail til Pubòl Slot efter sin elskedes Gala død i 1982. Dali blev han stærkt svækket i tiden efter Gala død og hans hjerte voldte ham stadig større problemer og førte til at han fik en pacemaker. 

Efter en brand i 1984, hvor Dali kom alvorligt til skade, levede denne relativt ensomt i på Torre Galatea som lå ved siden af ’Teatro Museo’. Den 23. januar 1989 døde den verdensberømte spanske surrealist af et hjertestop i sit hjem i fødebyen Figueres. Salvador Dalí er begravet her, præcis som han ønskede det. 

Nogen mener at Dali var genial, andre at han var en ’tosse’. Dalis enorme ego og selvoptagethed er beskrevet mange steder. 

For eksempel er han citeret for at sige: “Hver morgen når jeg vågner, oplever jeg en ophøjet fryd … den fryd at være Salvador Dalì, og jeg spørger mig selv, hvilke vidunderlige ting han vil frembringe i dag, denne Salvador Dalì …” eller da Dali engang blev spurgt om sit syn på surrealisme, svarede denne: ’Surrealisme? Jeg ER Surrealisme’

Et tredje citat der må betragtes som et af Dalis mest berømte er dette: “For at være en perfekt kunstner, skal man opfylde 2 krav: for det første skal man komme fra Spanien, for det andet skal man hedde Salvador Dalì”. At hans erindringsbog kom til at hedde:”Et genis dagbog – en selvbiografi”, kan ikke undre.”. 

Uanset hvad man mener om Dali, må man sige, at han var elsket og hadet som ingen andre på den tid og at han havde sans for at få opmærksomhed og omtale om alt.